Josien van der Werf

V/H RESTAURATIEATELIER OUDEDELFT

Armblakers Huize De Dieu Alkmaar

Deze vier unieke in lindehout gestoken armblakers afgewerkt met blad messing hangen weer in Huize De Dieu in Alkmaar. Ze werden rond 1744 gemaakt door Willem Straetmans of door Dirk Langeraat.

Dat deze oorspronkelijke interieuronderdelen nog aanwezig zijn is uniek. Het illustreert de 18de eeuwse keuze wat betreft belichting van het interieur. Centraal heeft elke blaker het hoofd van
een bebaarde man met een hoofdtooi. Om het hoofd zijn bloemen, druiven en architecturale Rococo sierelementen gestoken. De kaarsenstandaard is bevestigd aan een lange gebogen arm, die begint net boven het mannenhoofd. De lange arm was nodig om brandgevaar te minimaliseren; maar de relatief dunne, hangende arm is naast het gebruik van de zachte houtsoort linden helaas de zwakste schakel van de armblakers.

Hinke Sigmond deed gedegen materiaal technisch onderzoek naar de originele afwerklagen in het kader van het VIDI onderzoekproject: From isolation to coherence: an integrated technical, visual and historical study of 17th and 18th century Dutch painting ensembles. Ige Verslype en Hinke Sigmond deden in 2014 onderzoek naar de techniek van de wandbespanningen en de schouw in de Huize de Dieu.

Ik mocht de armblakers restaureren in 2023. Het hout werd behandeld tegen houtworm, aangetast hout werd verstevigd met kusthars, het geheel werd gereinigd, losse ornamenten werden weer geplaatst, nieuwe stukken ornament werden aangegoten in expoxy en geretoucheerd.

Hier is duidelijk te zien dat de lange arm van de blaker tevens het zwakste punt was.

Ontbrekende delen van het ornament werden aangegoten in epoxy en vervolgens opgegrondeerd en afgewerkt met blad messing en pigmenten